Into the comfort zone – Helene Karlsson


Kolonins fönstergalleri 20 april – 6 juni


Digitalt vernissage och konstnärssamtal fredag 24 april kl 17.00
Koppla upp dig på https://bit.ly/2XKwp2X


”Lyssnar på Land- och sjöväderrapporten och låtsas som om allt är som vanligt. Lägger en röd knapp till dom röda knapparna. Kanske är den inte röd utan passar bättre ihop med dom som är bruna, de flesta är bruna. Jag lägger en ny knapp till dom vita knapparna, dom vita knapparna är många men små.Ringer till mamma och frågar hur dom har det, hon undrar om hon ska klippa sig eller börja med huckle. Jag skickar en bild på alla knapparna. Hon frågar om jag minns den där knappen i hennes knappsamling, den där med alla färgerna.- Ja, den minns jag. Den var ganska stor och hade liksom en regnbågsfärgad färg med lite pärlemorkänsla.”
Helene Karlssons installation i fönstergalleriet bygger dels på hennes tidigare arbeten kring möten, minnen och natur, men växer fram i det tid och rum vi befinner oss i just nu. Frågor om när och var den konstnärliga processen äger rum är, som alltid, närvarande. Installationen, som gradvis växer fram i fönstergalleriet, är en undersökning av hur vi kan förbli människor när vi inte kan vara tillsammans. Hur kan vi förbli en gemenskap med människorna runt oss och före oss, när marken under oss rämnar? Vilka trådar håller, och vilka går av?


Arbetet med installationen startar måndag den 20 april. Fredag den 24 april bjuder Kolonin in till ett digitalt vernissage där Hertha Hanson kommer att leda ett samtal med konstnären och deltagarna kring produktion, reflektion och gestaltning.


Helene Karlsson är född 1969, är baserad i Arvika och har studerat bland annat vid Hovedskou och Konstfack. Hon har en lång rad utställningar bakom sig, har även arbetat med offentliga gestaltningar och varit verksam som konstpedagog och projektledare. I sitt konstnärskap har Helene rört sig från måleri till performance, seminarier och fysiska installationer. Med en tydlig feministisk ingång, är hennes konstnärskap starkt rotat i det kollektiva och det relationella. Helene vill göra viktiga saker och göra saker tillsammans, vilket också är en av utgångspunkterna i hennes arbete med den feministiska konstgruppen OTALT som hon driver tillsammans med Sara Falkstad.
Häll upp ett glas bubbel och ta del i samtalet genom att gå in i vårt mötesrum på Teams fredag 24 april kl 17. Du behöver inte ha något eget konto eller ladda ner något program, utan kan delta bara genom att klicka på länken. https://bit.ly/2XKwp2X
Utställningen arrangeras tillsammans med Konstfrämjandet Värmland.