Återigen, filmfest

Värmlands filmfestival bjuder in till en filmfest. Fokus på filmhelgen är den värmländska dokumentärfilmare, som bor eller har bott i Värmland. Vi smygstartar på Svea bio den 31 maj med kortfilm och samtal och en omtalat estnisk dokumentär. Lördagen 1 juni visar 3 st dokumentärer i Stora Salongen på Palladiumbio med värmländska berättare och filmskapare inblandade. Det blir samtal före och efter filmerna med filmskaparna. På den Lilla salongen blickar ut på Världen.

Filmfestival känsla, du får välja, vad du vill se och höra. Resturang Regi är den givna platsen för minglet och eftersnacket. Du behöver inte boka boka bord, intag ett bord som är ledigt. Planen är att avsluta med konsert i restaurangen och sedan hurrar in sommaren.

Köp en biljett

300 kr för alla filmer, Köp biljett!
150 kr per film, Köpes i kassan

Obs, Tiderna för visningarna kan förändras.

Fredag 31 maj

Kl 18.00 – 18.30

Invigning

Samtal med de kända värmländska filmskaparna Jonas Bergergård och Jonas Holmström som gjort en ny kortfilm.

En bedagad pappa söker upp sin vuxna son efter lång tids frånvaro. Sonen är inte särskilt entusiastisk över mötet, men följer ändå med på en biltur. En återförening spårar ur när det visar sig att pappan har outtalade planer för sin son i ett likaledes tragiskt som humoristiskt drama.

– Tobias Åkesson

Fredag 31 maj kl 18.30 Presentation av Timo Menke , Arvikas Naturkulturreservat
Läs mer

Kl 19.10-21.30

Smoke Sauna Sisterhood följer en grupp kvinnor som bastar året om. Vi får se deras förberedelser och ritualer med upphettade stenar, rök och lövruskor och Isdopp på vintern. I bastun delar de systerligt med sig av sina erfarenheter och historier om moderskap, relationer och oönskade dick pics. Det är starka känslor, skratt och gråt om vartannat i en poetisk dokumentär som kommer stanna länge i minnet.

ORIGINALTITELSavvusanna sõsarad
GENREDokumentär
LÄNGD89 min
LANDEstland, Frankrike, Island
INSPELNINGSÅR2023
REGIAnna Hints
FORMATTillåten från 11 år

Läs mer om filmen

Lördag 1 juni

Kl 14.00 Stora Salongen

Om längtan efter mening i en splittrad värld. Enskilda livsöden vävs samman med myter och historiska händelser i ett associativt flöde mellan parallella verkligheter, mardröm och idyll. Bland flyktingar och turister, hundvalpar och hjältar. Från Värmland till Bali, Syrien, Arizona och Balkan.

Manus & Regi Sara Broos
Språk Svenska
Text Svenska
Åldersgräns 11
Produktionsår 2024
Originaltitel Skärvor 
Längd 76 minuter 

Läs mer om filmen

Kl 15.20
Samtal Sara Broos 
Moderator Anna Ehnsiö

Kl 16.40-18.00 Stora Salongen

Historien om Olfa, en fast matriark, berättas på ett unikt sätt av regissören Kaouther Ben Hania. Efter att två av Olfas fyra döttrar försvunnit, bjuds professionella skådespelare in att fylla tomrummet efter dem så att de kan utforska de trauman familjen har utstått. Ben Hanias innovativa tillvägagångssätt utmanar traditionella dokumentära gränser, och Four Daughters blir ett konstverk som sömlöst blandar rekonstruerade scener med hjärtskärande intervjuer. Den ger oss en inblick i transgenerationella trauman och visar hur man kan bryta cirkeln av smärta och förlust. Det som gör filmen ännu mer anmärkningsvärd är de karismatiska och orubbliga kvinnorna som genom skratt och tårar visar styrkan inom dem.

Fyra döttrar är inte bara en berättelse om sorg och saknad utan också en berättelse om helande och styrka. Det är en levande dokumentär om en familj som försöker läka gamla sår och om modiga, komplexa kvinnor som konfronterar sitt förflutna.

Regi Kaouther Ben Hania
Längd 107min

Läs mer

Samtal Kl 18.00-18.15
Marius Dybwad Brandrud
Moderator Janove Ekstedt

Kl 18.15- 19.30 Stora Salongen

Kort text om filmen.
Femton noll tre nittonde januari två tusen sexton är filmen som handlar om tiden efter mordet. Den har visats på Göteborgs Filmfestival, och i vår kommer den visas i Järva. – Filmen är för alla mördade barn, alla sörjande föräldrar, syskon, kompisar och andra, säger Carolina Sinisalo, pojkarnas mamma.

OriginaltitelFemton noll tre nittonde januari två tusen sexton
FilmtypLångfilm
KategoriDokumentär
RegiPetra BauerMarius Dybwad Brandrud
ProducentMarta Dauliūtė
ManusPetra Bauer
ProduktionslandSverige
ProduktionsbolagMDEMC Produktion AB
Sverigepremiär2024-05-17

Läs mer om filmen

Kl.16.00-17.20 Lilla Salongen

Sara Parkman har genom sitt säregna uttryck revolutionerat svensk folkmusik och genombrottsplattan Vesper tar Sverige med storm. Men det är något som skaver i framgångssagan. Kärleken till konsten kan göra en ensam, för när elden brinner som starkast gör det också ont. I Som vi har älskat möter vi personen bakom Sara Parkmans starka scenpersona, när ett nytt album börjar ta form med utgångspunkt i ett ämne som Sara länge undvikt – kärlek

.
Regi Gustav Ågerstrand
Längd 82 min
Språk Svenska
Text Svenska
Åldersgräns Barntillåten
Länder Sverige
Produktionsår 2023
Originaltitel Som vi har älskat

Läs mer om filmen

Kl 20.00 -21.30 Lilla Salongen

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är megaheartz-affisch-a3-rec-800x1200-1-683x1024.jpg

Kort text om filmen.
Filmen handlar om fyra kvinnor, en kvinna som inte kan släppa sin före detta. En annan som är övertygad om att hon är en dålig människa och en tredje som tillbringar sin tid ömsom på rehab och ömsom på hotell.

Läs mer om filmen

Regi Emily Norling
Språk Svenska
Text Svenska
Åldersgräns från 11 år
Länder Sverige
Produktionsår 2023
Längd 80 min

Läs mer om filmen