Nattscen

Vernissage 1 juli kl 17.00, tårta erbjudes!

1 juli 2022 – 22 augusti 2022

Ändå är de ofta tydligt konstruerade attrapper, tecken för något annat. Referenser finns till skräckfilm, men också till surrealismens besatthet vid drömtillstånd och symboliska objekt. I sprickorna mellan det välbekanta och det skruvade, mellan normalitet och absurditet, växer ett gnagande obehag.

Läs mer>>

Improviserad elektronisk konsert

LÖRDAG 4 JUNI 2022 KL. 19:00

Välkomna till en improviserad elektronisk konsert där konstnären Simon Torssell Lerin, från duon Lerin/Hystad, tillsammans med deltagare kommer att experimentera med ljud och teknik. Deltagare är välkomna att ta med egna instrument. Inga förkunskaper krävs. Duon Lerin/Hystad består av Simon Torssell Lerin och Bettina Hvidevold Hystad. De har sedan 2010 arbetat tillsammans i ett gränsland mellan bildkonst och experimentell musik. Genom olika projekt utforskar de interferenser mellan ljud, musik, video och teckning.

Konserten är en del av Kolonins regionala utvecklingsprojekt Nybygge med stöd av Kulturrådet och Region Värmland

Robert Johansson

Stuckaturer i marknivå

7 maj 2022 – 25 juni 2022

Kolonins fönstergalleri visas verket Stuckaturer i marknivå kan läsas som en slags samtidsarkeologi, nästan nutida fossiler, i ett växelspel mellan detalj och helhet. Man är plötsligt är indragen i intrikata detaljer, för att i nästa ögonblick låta blicken svepa över helheten, på samma sätt som i en orientalisk väv.Beståndsdelarna Stuckaturer i marknivå hämtar mycket näring från begreppet stratum, som används inom bl.a. geologi, arkeologi, stadsutveckling, sociologi, lingvistik och anatomi .

Läs mer >>

ÅSA NORMAN – VÅR SOL I & II

12 Mars finissage kl 14.00, Välkommen

Välkomna till ett konstsamtal mellan Åsa Norman och Liv Midbøe. 
Då restriktionerna förhindrade att vi möttes på vernissaget vill vi nu uppmärksamma Åsas fantastiska utställning och hennes konstnärsskap genom att låta henne möta Liv i ett samtal på Kolonin. Såklart blir det nåt trevligt att äta och dricka och vi ser fram emot att kunna mötas tillsammans med er alla!

Åsa Norman https://www.asanorman.com/ är textilkonstnär nyinflyttad i Arvika, utbildad vid HDK Valand Steneby och Konstfack. I flera projekt undersöker hon historiska rum eller skeenden genom arkivarbete, intervjuer och gestaltande arbete. Genomgående är hur hon följer textila materials rörelse genom olika tider och platser på jakt efter subversiva krafter. Under de senaste sex åren har Norman ofta samarbetat med konsthantverkaren och konstnärliga forskaren Frida Hållander.Liv Liv Midbøe
https://livmidboe.com/
är konstnär bor i Arvika, utbildad på Konsthögskolan Bergen. Liv arbetar med teckning, installation, keramik och textil. 

På Kolonin visar Åsa de två textila applikationsverken Vår sol I+II. Soluppgångar och solnedgångar är klassiska motiv i landskapsmåleri, på Kolonin erbjuds betraktaren två horisonter samtidigt. Horisonten är en öppning till en annan värld samtidigt som den markerar att tiden kommer och går och solarna har överlevt oss många gånger om. Verken har tidigare visats på Art lab Gnesta, Storbrunn i Östhammar och Gatenhielmska huset i Göteborg. Den stora ridån tillverkades under en residensperiod på Art lab Gnesta 2019.

Läs mer>>

Matilda Nordenström

Kvällen kommer som den kommer

18 Mars 2022 – 1 Maj 2022

Potatisätaren, som för åtta år sedan kravlade sig ut från en målning av Van Gogh, är alltjämt på villovägar. Ensamheten lurar i vrårna och potatisen äts oftast okokt. Ibland görs försiktiga försök att närma sig något eller i alla fall bearbeta hemlängtan. Som här nu, en molekylmodell av oxytocin, ämnet som påstås aktiveras av positiv smek och kel. Kan det vara den trollformel som ska råda bot på saknaden? Det återstår att se. Ett vet Potatisätaren: kvällen kommer som den kommer.

(Titeln är lånad från Werner Aspenströms dikt Martallen skriver inga skärgårdsdikter.)

Ung och nyfiken på konst?

Konsthelg för ungdomar på Kolonin 9-10 april 2022

Välkommen till en helg på kulturföreningen Kolonin, där konstnärerna Matilda Nordenström och Jonas Gazell introducerar dig till samtidskonsten och inspirerar till vidare skapande. Under två dagar får du: 

  • Workshops i olika tekniker som teckning, måleri, text, fotografi, rörlig bild och skulptur
  • Skapa på egen hand med handledning av professionella konstnärer
  • Hitta ditt eget uttryck och utbyta tankar, idéer och erfarenheter med andra konstintresserade ungdomar

Jonas Gazell jobbar med bland annat video-skulptur, ljud och graffiti. 

Matilda Nordenström jobbar med skulptur, pyrografi och text. 

Helgworkshopen är öppen för dig som bor i Värmland och är 16-25 år. Helgen är kostnadsfri och fika och lunch finns på plats. Du behöver inte ha några förkunskaper, bara vara intresserad av konst och skapande. 
Anmälan senast 1 april till koloninarvika@gmail.com

Workshopen är en del av projekt Nybygge, med finansiering från Kulturrådet och Region Värmland.