Lina Sofia Lundin

Uprooted tree-mother I hear your heartbeat

Vernissage fredag 14 juni kl 17.00

Utställningen finns i fönstergalleriet 8 juni – 20 juli.

Rötter som släppt från marken och blottats i vinden. En öppning i jorden. Den mörka myllan. Mykorrhizan. Ur håligheter utspelar sig ett skådespel av nyanser. Jord, sand, förmultnat växtmaterial.  Och den omgivande bladmossan. Jag lägger mig ner en stund.

Utställningen är del av Kolonins projekt Habitat, där vi genom olika konstnärliga uttryck och möten vill bearbeta existentiella frågor kring mänsklighetens och andra livsformers överlevnad. Projektet genomförs med stöd från Kulturrådet och Region Värmland.

Läs mer

Timo Menke // Arvikas Naturkulturreservat

Kolonins fönstergalleri 20 april – 1 juni

Lördag 20 april kl 14.00 Vernissage
Fredag 31 maj kl 18.30 Presentation på Sveabiografen
Lördag 1 juni kl 11.00 Finissage/återkoppling Kolonin

Arvikas Naturkulturreservat bjuder oss in att omvärdera och vårda förorenade platser i Arvika med omnejd som vårt gemensamma framtida naturkulturarv. Kolonin blir ett tillfälligt habitat för en förstudie med undersökningar, insamlingar, samtal och gestaltade händelser kring förorening som fält, diskurs och material för konstnärliga processer. Under utställningsperioden växer det fram en pilot för ett första inofficiellt Naturkulturreservat som kommer att presenteras i slutet av maj.

Under vernissagen den 20 april är du välkommen att dela med dig av dina erfarenheter av förorenade eller utsatta platser i och omkring Arvika, upplevelser av intrasslade naturkulturer, och bilder av fauna och flora mitt bland föroreningar. Ta med dig en bit av dina naturkulturer till beskådan eller läsning i fönstergalleriet på Kolonin. Dina berättelser, artefakter och ekofakter blir en del av vårt gemensamma framtida naturkulturarv. Det går bra att höra av sig med vittnesmål, frågor och feedback under hela perioden till timomenke@pm.me. För utställningen har en specialgjord dubbelkarta producerats som ges ut som multipel.

Arrangemanget är del av Kolonins projekt Habitat som vi driver under hela 2024. Under året bjuder vi in ett antal konstnärskap som utforskar förhållandet mellan människa och natur genom möten mellan konstnärer, andra aktörer och publik i samtal, konstnärlig praktik och framtidsskapande, med stöd av Kulturrådet och Region Värmland.

Läs mer

EvaMarie Lindahl

Archive of lost tails – en början

Kolonins fönstergalleri 2 mars – 13 april 2024

Vernissage och föreläsning på Kolonin onsdag 6 mars kl 19.00

Teckningsworkshop Knöppelåsens ridskola torsdag 7 mars kl 10.00

För Kolonin ger konstnär och forskare EvaMarie Lindahl en inblick i sitt pågående arbete med konstprojektet Archive of Lost Tails, som undersöker hur den smärtsamma traditionen av svanskupering av hästar kan spåras genom konsthistoriens målningar. Välkomna på vernissage, föreläsning och veganskt fika onsdag 6 mars kl 19.00.

Dagen efter, torsdag 7 mars, åker vi som vill tillsammans med EvaMarie Lindahl till Knöppelåsen för att teckna hästar i Rosa Bonheurs anda. Samåkning kl 9.30 från Kolonin, anmälan till koloninarvika@gmail.com.

EvaMarie berättar om projektet:
Under flera års tid har jag varit upptagen av den franska djurmålaren Rosa Bonheur, som föddes i Frankrike och levde där åren 1822-1899. Jag har fascinerats av hennes motivval, format, livsstil och de historier som omger hennes person. Men framför allt är jag gripen av hennes förmåga att återge de icke-mänskliga personligheter hon porträtterar. I ett tidigare projekt har jag utgått från Rosa Bonheurs målning The Horse Fair där två svanskuperade hästar står i centrum och det är detta tidigare arbete som nu ligger till grund för det konstnärligt undersökande projektet Archive of Lost Tails. Hur kommer det sig att denna grymma tradition upprätthållits av vad som tycks vara estetiska principer? Hur avbildas denna, för hästarna, mycket smärtsamma och livshotande praktik genom konsthistorien? Vilka spår av praktik och tradition har dokumenterats av konstnärer? Och vad skulle hästarna berätta för oss om denna tradition om vi kunde höra dem?

Läs mer

[krig] – Survival games

Kolonin 13 jan – 24 feb
Öppning, samtal, musik, workshops lördag 13 jan kl 12 – ca 19

[krig] kommer till Kolonin för att visa och berätta om projektet ”Survival Games”, men också för att skapa både musik, survival gear och lära sig nya saker om rep och annat gott tillsammans med er!

Konstnärsduon [krig] (Karin Bäckström & Jon Perman) utforskar i projektet ”Survival Games” hur våra upplevelser och relationer till ett landskap och föreställningar om dess framtid påverkas av globala fenomen som pandemi och klimatförändringar, men också lokala upplevelser som regn, skare och calimas. Inspirerade av preppervideos på youtube som är fyllda med undergångsteorier, textila hantverk och av landskapens vibrationer har duon undersökt fyra platser – Blanca, Lumsheden, Sandviken och Moskosel.

Det är drop-in hela lördagen men det preliminära programmet är:
Kl 12.00 Kolonin öppnar. Hela dagen pågår ett ljudperformance av Jon Perman.
Kl 13.00 Guidning av [krig]. Karin Bäckström & Jon Perman
Kl 14.00 Repworkshop: Vi provar att göra egna rep med repslagarmaskin och andra verktyg, med Christina Ekelund
Kl 15.00 Rep- och överlevnadsworkshop med [krig]
Dagen avslutas med en gemensam överlevnadsmåltid. Programmet kan komma att ändras/fyllas på! Håll koll på Facebook och Instagram.

Under hela 2024 driver Kolonin projektet Habitat. Under året bjuder vi in ett antal konstnärskap som utforskar förhållandet mellan människa och natur genom möten mellan konstnärer, andra aktörer och publik i samtal, konstnärlig praktik och framtidsskapande. Projektet drivs med stöd från Kulturrådet och Region Värmland.

Läs mer

Hejvilt!

Vernissage 2 dec 16:00 – efterhäng
Utställningen pågår 2 dec 2023 – 6 jan 2024


Det var när konstnären stod och packade upp skulpturer av Franz West som hon för ett ögonblick blev väsensskådare. Skulpturerna, ”stora, kraftfulla, superlätta och fastsatta på pinnar som fick dem att svaja hejvilt” fick henne att se det syrefattiga tomrummet hon befann sig i där hon var mellan bilar. Ett vakuum, faktiskt, i vilket hon såg händelsen att göra sig av med bilen som en kosmisk tilldragelse, en stjärnas död.

Läs mer

Katrin Westman // Jag behöver dig för evigt och alltid

Kolonins fönstergalleri 13 okt – 26 nov
Vernissage fredag 13 okt kl 17.00

Katrin Westman är en bildkonstnär baserad i Östra Ämtervik som utforskar mötet mellan måleri och skulptur. Hon vill skapa medvetenhet om betraktarens kropp och position i relation till måleriets rumsliga och fysiska dimensioner, samtidigt som hon strävar efter att förena abstraktion med figuration. Läs mer på katrinwestman.se

Läs mer