Jenny Soep – #WakingThoughts

Kolonins fönstergalleri 27 april – 9 juni
Vernissage och teckningsworkshop lördag 28 april kl 13.00

I Jenny Soeps installation #WakingThoughts undersöker konstnären katarsis, uppriktighet och sårbarhet, dagliga rutiner, postdigital kreativitet och mänskliga förbindelser. Det är en samling dagliga teckningar utförda med en enkel uppsättning regler och material.

På Kolonin kommer Jenny at teckna direkt i fönstergalleriet, och där återskapa utdrag ur en kollektion som går tillbaka till 2016.

De här teckningarna som skapats kontinuerligt mellan 22 maj och februari 2017, kan ses på Instagram samma dag som de skapats.www.instagram.com/jennysoep

Utställningen ordnas i samarbete med Konstfrämjandet Värmland.

Läs mer>>

 

Detta är ett rum. Pia König

 

20 jan – 9 mars
Vernissage lördag 20 januari kl 12-16

Pia König har börjat arbeta med linoleumsnitt.
Dels är det ett lätt material att skära i, dels är det ett material som jag förknippar med hemmet. Linoleummattan i köket.
Pia König kommer att ställa ut i fönstergalleriet vilket ju är ett rum, ett rum där en vägg är av glas och därför ger bättre insyn i detta rummet än i de flesta andra rum.

Utställning kommer att handla om Pia´s tankar angående:
A4, kopiator, linoleumsnitt, tapet och väggtidning.

 

KUL UTAN JUL
Vi vill också ringa in det nya året och skaka ut julen tillsammans med våra medlemmar och bjuder samma dag lördag den 20 jan in till Kul utan jul-kalas. Det blir:
– Konstlotteri med verk av Kolonins konstnärer
– Nürnberger bratwurst
– Fiskdamm
– Dragspel
– Andra godsaker.
Medlemskap går att lösa på plats (varje medlemskap ger en lott i konstlotteriet, fler går att köpa).

Välkomna till Kolonin 2018!

Läs mer
Mer om Pia König

Annie Johansson / Att stå vid berg

25 november – 6 januari 2018

Välkommen på vernissge 25 november kl 12.00
Hannes Trygg, intendent på Rackstadmuseet inviger utställningen och samtalar med konstnären.

Workshop kl 13.00 – 16.00
”Nålen Tråden Platsen”
Kolonin bjuder in till gratis workshop för alla åldrar, material finns.
Vi serverar varm soppa och bröd!

Vissa platser, som det karga landskapet på Island, eller som barndomslandskapet i Värmland, väcker känslor och tankar i mig som handlar om inre och yttre –landskap, intimitet, arv och tillhörighet. Med materialet som utgångspunkt söker jag efter ett slags samtal mellan mig själv, lanskapet och de generationer som föregått mig. I görandet infinner sig en känsla av gemensamma kroppsliga erfarenheter och fysiska minnen med de som föregått, med de som likt mig, de som funnits med mig, hukad över ett broderi och filtandes i en slaktbod….

Läs mer

 

INNAN LUFTEN GÅR UR / MYCELET

Innan luften går ur möter Kolonin, Dragsjöberg möter Arvika. Mycelet möter Internet.

Workshop
I mån av plats – vernissagedagen 7/10 kl 12:00 – 15:00

Platsen, Skogen, Dragsjöberg, runt vår kända mark – överallt omkring oss finns Mycelet. Ett nätverk som kan tyckas lika utbrett som internet. Svampar kan både upplevas fascinerande och skrämmande. Vissa fenomen som man förr inte kunde förklara kan ha bidragit till en olycksbådande bild av svampar. I dagens strida ström av intryck försöker vi hålla oss ”jordnära” och i det här fallet trycka oss ändå ner i mycelet.

Den som besöker oss på öppningsdagen utlovas häxstämning galore, brygder att dö av eller färga med, fluorescerande natur och en samling tickor som inte vet sin plats. Förresten hur låter svamp? Det kanske du också kan få veta.

Utställning
Installation, ljudverk, fotografi, objekt, (abjekt), funnet och upphittat
(Utställningen i fönstergalleriet pågår från och med 7 Oktober till den 18 November)

Rust never sleeps – Emma Hof Kenntoft

RUST NEVER SLEEPS
Emma Hof Kenntoft
Kolonins fönstergalleri 1 juli – 16 september
Vernissage lördag 8 juli kl 13.00

Kolonin introducerar Emma Hof Kenntoft som första konstnär i vårt ”Shooting Star Sommarfönster”. Sommarutställningen är vårt sätt att visa en lovande ung konstnär. Emmas experimentella användande av material och känslomässigt intensiva sätt att förhålla sig till rummet väckte vår uppmärksamhet under hennes utbildning vid Kyrkeruds folkhögskola.

Eftersom Kolonins fönstergalleri är tänkt som ett experimentellt och offentligt rum, en öppen plats för tankar snarare än ett konventionellt utställningsrum, bad vi Emma öppna upp sin arbetsprocess, och använda fönstret för att bygga en ny installation. Hon kommer att arbeta i fönstret från den 1 juli och fram till invigningen av utställningen lördagen 8 juli kl 13.00.

Inom kort kommer Emma att lämna Sverige för att ta nästa steg i sin utbildning vid konstskolan i Brighton. Med utställningen på Kolonin hoppas vi kunna ge henne en god start på hennes karriär.

***

Om RUST NEVER SLEEPS – Emma Hof Kenntoft
Mitt arbete handlar mycket om mina känsloprocesser; skräcken och mardrömmarna som jag möter i sömnen. Med olika material som jag finner omkring mig, beskriver jag vad som händer i mitt huvud. På långa promenader hittar jag material och inspiration. Omgivningarna, miljön, naturens skönhet och förstörelsen av jorden provocerar fram och inspirerar mitt sätt att göra konst. Vinden i träden, doften av en regnig dag. Musik. Insekter och små växter. Jag gräver upp gammalt skräp som vilat i jorden i decennier. Jag använder mycket återvunnet material och återanvända föremål, och saker som andra människor har övergivit. På det här sättet gjuter jag åter liv i en död och glömd värld. Det handlar om en blandning av världens skönhet och grymhet. Om överlevnad och vad vi gör för att överleva. Det handlar om kärlek och hat och nattens djupa mörker. Jag är en krigare, och mina rädslor är mina fiender.