Gästarbetsplats på Kolonin

Är du konstnär i Värmland och behöver en arbetsplats under en period? Nu erbjuder Kolonin en gästarbetsplats för konstnärer under valda perioder 2022. 

Hur funkar det?
Under en överenskommen period får du en gästarbetsplats på Kolonin. Kolonin är en konstnärsdriven plattform i centrala Arvika där sex konstnärer arbetar. I arbetsplatsen ingår ett arbetsbord med förvaring, tillgång till resten av lokalen, internet, kaffe och framför allt kontakt med andra konstnärer. På Kolonin arbetar även två projektledare inom projekt Nybygge som kan handleda i t ex idéutveckling eller projektansökningar. Gästarbetsplatsen är behovsstyrd och det är du som konstnär som föreslår när du vill komma hit och hur länge. Det kan till exempel handla om att du behöver en stor golvyta för produktion av ett verk under några veckor, eller att du behöver komma hemifrån och träffa andra konstnärer en dag i veckan. 

Hur söker jag?
Skriv ett mail till koloninarvika@gmail.com och ange dina behov och önskad period under 2022. Vi fattar beslut löpande under året och utifrån dina behov och vad som i övrigt händer i lokalerna kommer vi sedan överens om praktiska arrangemang. Du som söker ska vara professionell konstnär verksam i Värmland. Förtur kan komma att ges till nyutexaminerade eller nyinflyttade konstnärer i behov av ett nätverk och sammanhang. 

Kolonin lanserar konstkompischecken!

Är du konstnär i Värmland och behöver hjälp av en annan konstnär? Kolonin erbjuder nu Konstkompischecken – ett sätt att uppmuntra samverkan mellan konstnärer, byta kompetenser med varandra och skapa arbetstillfällen i regionen.

Hur funkar det?
Konstkompischecken är en ersättning till en konstnär som hjälper en annan konstnär. Exempel på vad man kan söka för är handledning eller produktion i en teknik där man själv inte har kompetens eller utrustning, ateljésamtal eller hjälp med projektansökningar eller utställningstexter.
Du som söker kan antingen redan ha kontakt med en annan konstnär, eller uttrycka ett behov där Kolonin kan hjälpa till att hitta din “konstkompis” i vårt regionala nätverk.
Konstnären som erbjuder sina tjänster får en ersättning på 5000 kr + moms. Riktmärket är att uppdraget motsvarar ett dagsverke, men konstnärerna gör själva upp hur de praktiskt ska samverka, och Kolonin kräver ingen redovisning.

Exempel: Du arbetar med en utställning där en del är ett ljudverk, och du behöver hjälp med produktionen. Du känner till en ljudkonstnär som också bor i Värmland. Efter att ha kontaktat ljudkonstnären skickar du din idé till oss. Under en dag får du hjälp av ljudkonstnären i hens studio att producera det du behöver. Ljudkonstnären skickar sedan en faktura till Kolonin för uppdraget.

Hur söker jag?
Skicka ett mail till koloninarvika@gmail.com och beskriv kort din idé och ditt behov. Använd “Konstkompischeck” som ämnesrad. Ange om du redan vet vilken konstnär som kan hjälpa dig eller om du söker kontakt med någon. Både du som söker och den som får uppdraget ska vara professionella konstnärer baserade i Värmland. Vi fattar beslut löpande, tills årets budget för Konstkompischecken är slut.

Anmäl ditt intresse att hjälpa andra!
Sitter du inne på någon kompetens som kan vara användbar för andra konstnärer? Det kan handla om allt från att du har en screenverkstad till att du är lysande på att sätta ihop projektansökningar. Skicka ett mail till koloninarvika@gmail.com så är du med i vår kompetensbank.

Konstkompischecken är del av Kolonins regionala utvecklingsprojekt Nybygge, finansierat av Statens Kulturråd. Projektet handlar om att utveckla en konstnärsdriven plattform där konstnärer hjälper andra konstnärer.

Christina Ekelund Erik Torstensson vernissage, perfomance, samtal.

We don’t measure – nornorna redux, the space tour.

Om vi fäster fibrer mellan jorden och centrum av vintergatan skulle, givet tillräckligt lång tid, en tråd spinnas genom vårt solsystems, och för all del, jordens egen, rotation.Den tråden skulle bli ungefär ungefär 28 000 ljusår lång.Men vi har inte tid att vänta och vi är inte de som mäter.I det nordiska mytologin symboliseras människans tid på jorden genom en tråd. Den hanteras av de tre nornorna, som delar på uppgifterna att spinna, mäta och tillslut, klippa av tråden.Men vi är bara två och inte de som mäter.Enligt den moderna astrofysiken verkar det finnas spår från tidigare universum i form av minnen av svarta hål. Kan vi skapa konsthantverk som överlever även nästa BigBang?

Performance pågår i fönstergalleriet kl 13.00 – 15.00
Konstmöte mellan konstnärerna och publiken, modererat av textilkonstnären Åsa Norman kl 15.30

Läs mer>>

ÖPPNA KVÄLLAR

Vecka 43 håller Kolonin öppet onsdag kväll, samt eftermiddag och kväll torsdag och fredag. Ungdomar, vuxna, barn och hundar är välkomna att droppa in!

Vi har öppet ons 27/10 kl 18-20, tors 28/10 kl 13-20 och fre 29/10 kl 13-20.

På lördag 30 okt invigs Arvika ljus!, se separat event. Kom och häng med oss! Alla tre dagarna kan ni: 
– Fika 
– Gör egna pins
– Brodera
– Ät soppa 
– Sitt i guldsoffan
– Träffa Arvika ljus!-konstnärerna 
– Kom med idéer kring Kolonins verksamhet

Tors 28/10 kl 18: Intressekoll för en studiecirkel kring hållbart boende. Är du nyfiken på kollektiva hållbara sätt att leva i Arvika? Vi bjuder in till samtal för att se vad vi kan göra tillsammans.

Fre 29/10 kl 19: Mörkerpoesi: Ta med din favoritdikt (av dig själv eller någon annan) om mörker eller ljus, vi läser poesi i mörkret

Mörkret – en ljusvandring i Arvika

Arvika Ljus! 2021 Årets Ljusfest. 30 oktober – 5 december 2021

Den andra upplagan av konstfestivalen som lyser upp Arvika stad för att möta vintern och mörkret tillsammans.

Arvika Ljus! är ett projekt där samtidskonsten vill närmar sig lokalsamhället så att konsten blir för alla. i denna anda visar Arvika Ljus! konstverk som skärper medvetenheten om förhållandena i världen men ändå lämnar oss med en känsla av hopp.

Deltagarna består av svenska och internationella konstnärer som arbetar platsspecifikt med ljusinstallationer för Arvika Ljus!. För att förankra evenemanget i staden och skapa delaktighet, samverkar festivalen med fastighetsägare, företag och andra aktörer, som bidrar med platser och resurser för att visa konsten.

För mer information: www.arvikaljus.se

Läs mer >>http://koloninarvika.se/?page_id=2778