Hugger Mugger

Hang in there/still life in motion

27 augusti-7 oktober 2022 i fönstergalleriet


Vi är materialet som sönderfaller medan vi håller på. Vi är stilleben rörelse.
Hugger-Mugger stretchar sina muskler och bjuder på sig själva och sina tillkortakommanden med performance på festivalen Bruset och en installation i fönstergalleriet på Kolonin som kan ses från den 27 Augusti till den 7 oktober.
Från enkla gester till gymnastiska övningar och udda cirkuskonst.
En performance där de mest triviala rörelser utförs med största allvar.

Hugger Mugger gjorde en performance på Bruset – en minifestival i Rackstad.

Läs mer>>

Nattscen

Vernissage 1 juli kl 17.00, tårta erbjudes!

1 juli 2022 – 22 augusti 2022

Ändå är de ofta tydligt konstruerade attrapper, tecken för något annat. Referenser finns till skräckfilm, men också till surrealismens besatthet vid drömtillstånd och symboliska objekt. I sprickorna mellan det välbekanta och det skruvade, mellan normalitet och absurditet, växer ett gnagande obehag.

Läs mer>>

Robert Johansson

Stuckaturer i marknivå

7 maj 2022 – 25 juni 2022

Kolonins fönstergalleri visas verket Stuckaturer i marknivå kan läsas som en slags samtidsarkeologi, nästan nutida fossiler, i ett växelspel mellan detalj och helhet. Man är plötsligt är indragen i intrikata detaljer, för att i nästa ögonblick låta blicken svepa över helheten, på samma sätt som i en orientalisk väv.Beståndsdelarna Stuckaturer i marknivå hämtar mycket näring från begreppet stratum, som används inom bl.a. geologi, arkeologi, stadsutveckling, sociologi, lingvistik och anatomi .

Läs mer >>

ÅSA NORMAN – VÅR SOL I & II

12 Mars finissage kl 14.00, Välkommen

Välkomna till ett konstsamtal mellan Åsa Norman och Liv Midbøe. 
Då restriktionerna förhindrade att vi möttes på vernissaget vill vi nu uppmärksamma Åsas fantastiska utställning och hennes konstnärsskap genom att låta henne möta Liv i ett samtal på Kolonin. Såklart blir det nåt trevligt att äta och dricka och vi ser fram emot att kunna mötas tillsammans med er alla!

Åsa Norman https://www.asanorman.com/ är textilkonstnär nyinflyttad i Arvika, utbildad vid HDK Valand Steneby och Konstfack. I flera projekt undersöker hon historiska rum eller skeenden genom arkivarbete, intervjuer och gestaltande arbete. Genomgående är hur hon följer textila materials rörelse genom olika tider och platser på jakt efter subversiva krafter. Under de senaste sex åren har Norman ofta samarbetat med konsthantverkaren och konstnärliga forskaren Frida Hållander.Liv Liv Midbøe
https://livmidboe.com/
är konstnär bor i Arvika, utbildad på Konsthögskolan Bergen. Liv arbetar med teckning, installation, keramik och textil. 

På Kolonin visar Åsa de två textila applikationsverken Vår sol I+II. Soluppgångar och solnedgångar är klassiska motiv i landskapsmåleri, på Kolonin erbjuds betraktaren två horisonter samtidigt. Horisonten är en öppning till en annan värld samtidigt som den markerar att tiden kommer och går och solarna har överlevt oss många gånger om. Verken har tidigare visats på Art lab Gnesta, Storbrunn i Östhammar och Gatenhielmska huset i Göteborg. Den stora ridån tillverkades under en residensperiod på Art lab Gnesta 2019.

Läs mer>>

Matilda Nordenström

Kvällen kommer som den kommer

18 Mars 2022 – 1 Maj 2022

Potatisätaren, som för åtta år sedan kravlade sig ut från en målning av Van Gogh, är alltjämt på villovägar. Ensamheten lurar i vrårna och potatisen äts oftast okokt. Ibland görs försiktiga försök att närma sig något eller i alla fall bearbeta hemlängtan. Som här nu, en molekylmodell av oxytocin, ämnet som påstås aktiveras av positiv smek och kel. Kan det vara den trollformel som ska råda bot på saknaden? Det återstår att se. Ett vet Potatisätaren: kvällen kommer som den kommer.

(Titeln är lånad från Werner Aspenströms dikt Martallen skriver inga skärgårdsdikter.)

Christina Ekelund Erik Torstensson vernissage, perfomance, samtal.

We don’t measure – nornorna redux, the space tour.

Om vi fäster fibrer mellan jorden och centrum av vintergatan skulle, givet tillräckligt lång tid, en tråd spinnas genom vårt solsystems, och för all del, jordens egen, rotation.Den tråden skulle bli ungefär ungefär 28 000 ljusår lång.Men vi har inte tid att vänta och vi är inte de som mäter.I det nordiska mytologin symboliseras människans tid på jorden genom en tråd. Den hanteras av de tre nornorna, som delar på uppgifterna att spinna, mäta och tillslut, klippa av tråden.Men vi är bara två och inte de som mäter.Enligt den moderna astrofysiken verkar det finnas spår från tidigare universum i form av minnen av svarta hål. Kan vi skapa konsthantverk som överlever även nästa BigBang?

Performance pågår i fönstergalleriet kl 13.00 – 15.00
Konstmöte mellan konstnärerna och publiken, modererat av textilkonstnären Åsa Norman kl 15.30

Läs mer>>