EvaMarie Lindahl

Archive of lost tails – en början

Kolonins fönstergalleri 2 mars – 13 april 2024

Vernissage och föreläsning på Kolonin onsdag 6 mars kl 19.00

Teckningsworkshop Knöppelåsens ridskola torsdag 7 mars kl 10.00

För Kolonin ger konstnär och forskare EvaMarie Lindahl en inblick i sitt pågående arbete med konstprojektet Archive of Lost Tails, som undersöker hur den smärtsamma traditionen av svanskupering av hästar kan spåras genom konsthistoriens målningar. Välkomna på vernissage, föreläsning och veganskt fika onsdag 6 mars kl 19.00.

Dagen efter, torsdag 7 mars, åker vi som vill tillsammans med EvaMarie Lindahl till Knöppelåsen för att teckna hästar i Rosa Bonheurs anda. Samåkning kl 9.30 från Kolonin, anmälan till koloninarvika@gmail.com.

EvaMarie berättar om projektet:
Under flera års tid har jag varit upptagen av den franska djurmålaren Rosa Bonheur, som föddes i Frankrike och levde där åren 1822-1899. Jag har fascinerats av hennes motivval, format, livsstil och de historier som omger hennes person. Men framför allt är jag gripen av hennes förmåga att återge de icke-mänskliga personligheter hon porträtterar. I ett tidigare projekt har jag utgått från Rosa Bonheurs målning The Horse Fair där två svanskuperade hästar står i centrum och det är detta tidigare arbete som nu ligger till grund för det konstnärligt undersökande projektet Archive of Lost Tails. Hur kommer det sig att denna grymma tradition upprätthållits av vad som tycks vara estetiska principer? Hur avbildas denna, för hästarna, mycket smärtsamma och livshotande praktik genom konsthistorien? Vilka spår av praktik och tradition har dokumenterats av konstnärer? Och vad skulle hästarna berätta för oss om denna tradition om vi kunde höra dem?

Läs mer

[krig] – Survival games

Kolonin 13 jan – 24 feb
Öppning, samtal, musik, workshops lördag 13 jan kl 12 – ca 19

[krig] kommer till Kolonin för att visa och berätta om projektet ”Survival Games”, men också för att skapa både musik, survival gear och lära sig nya saker om rep och annat gott tillsammans med er!

Konstnärsduon [krig] (Karin Bäckström & Jon Perman) utforskar i projektet ”Survival Games” hur våra upplevelser och relationer till ett landskap och föreställningar om dess framtid påverkas av globala fenomen som pandemi och klimatförändringar, men också lokala upplevelser som regn, skare och calimas. Inspirerade av preppervideos på youtube som är fyllda med undergångsteorier, textila hantverk och av landskapens vibrationer har duon undersökt fyra platser – Blanca, Lumsheden, Sandviken och Moskosel.

Det är drop-in hela lördagen men det preliminära programmet är:
Kl 12.00 Kolonin öppnar. Hela dagen pågår ett ljudperformance av Jon Perman.
Kl 13.00 Guidning av [krig]. Karin Bäckström & Jon Perman
Kl 14.00 Repworkshop: Vi provar att göra egna rep med repslagarmaskin och andra verktyg, med Christina Ekelund
Kl 15.00 Rep- och överlevnadsworkshop med [krig]
Dagen avslutas med en gemensam överlevnadsmåltid. Programmet kan komma att ändras/fyllas på! Håll koll på Facebook och Instagram.

Under hela 2024 driver Kolonin projektet Habitat. Under året bjuder vi in ett antal konstnärskap som utforskar förhållandet mellan människa och natur genom möten mellan konstnärer, andra aktörer och publik i samtal, konstnärlig praktik och framtidsskapande. Projektet drivs med stöd från Kulturrådet och Region Värmland.

Läs mer

Hejvilt!

Vernissage 2 dec 16:00 – efterhäng
Utställningen pågår 2 dec 2023 – 6 jan 2024


Det var när konstnären stod och packade upp skulpturer av Franz West som hon för ett ögonblick blev väsensskådare. Skulpturerna, ”stora, kraftfulla, superlätta och fastsatta på pinnar som fick dem att svaja hejvilt” fick henne att se det syrefattiga tomrummet hon befann sig i där hon var mellan bilar. Ett vakuum, faktiskt, i vilket hon såg händelsen att göra sig av med bilen som en kosmisk tilldragelse, en stjärnas död.

Läs mer

Katrin Westman // Jag behöver dig för evigt och alltid

Kolonins fönstergalleri 13 okt – 26 nov
Vernissage fredag 13 okt kl 17.00

Katrin Westman är en bildkonstnär baserad i Östra Ämtervik som utforskar mötet mellan måleri och skulptur. Hon vill skapa medvetenhet om betraktarens kropp och position i relation till måleriets rumsliga och fysiska dimensioner, samtidigt som hon strävar efter att förena abstraktion med figuration. Läs mer på katrinwestman.se

Läs mer

Zara Zetterquist

She Crawls

Fönstergalleriet 18 augusti – 30 september 

Vernissage 18 Augusti 17:00-19:00 

Välkommen

Den här utställningen i Kolonins fönstergalleri blir en hommage till min eviga inspirationskälla , ormen; tack för att du finns men låt oss hålla avstånd tack!

Zara Zetterquist bor och arbetar i Arvika Hon är utbildad i skulptur på Idun Lovèn och tog sin examen i Fri konst från Akademin Valand 2015. Hon arbetar främst med måleri och skulptur och utforskar genom sitt konstnärskap naturens mytologiska och mystiska aspekter.

I Zetterquist verk skildras skogarnas mörker som förtrollad och besjälad och vi möter en bildvärld inspirerad av både natur och växtlighet, folktro och fobier.

I motiven möts mörker, vargar, ormar, skog, eld, vatten och kvinnor som lever och verkar i skogens djupaste vrår. 

Aenean euismod elementum nisi quis eleifend. Lectus quam id leo in vitae turpis. Etiam tempor orci eu lobortis elementum nibh. At quis risus sed vulputate odio ut enim blandit. Id ornare arcu odio ut. Blandit massa enim nec dui nunc mattis enim ut tellus. Fermentum iaculis eu non diam p

Under hela mitt liv har jag levt med ormfobi , trots detta eller pga har jag alltid avbildat ormar nästan maniskt  i alla mina verk. Varje gång jag skall göra något nytt tänker jag- ok nu skall det bli något utan orm men sen känns det ändå inte klart förens en orm finns med. 

Ormens betydelse för mig har gått från fara till kraft och oräddhet, den står för allt jag inte riktigt kan greppa men lockas av, det otämjda, det kraftfulla. Ormen är även en av världshistoriens mest använda symboler. Genom årtusendena har kulturer och religioner använt ormen som symbol, men med mycket varierande betydelse, allt från död och domedag till frihet och fruktbarhet.

Läs mer >>

.

Hanna Sjöstrand

6 maj – 24 juni 2023

Vernissage 6 maj
13.30 Måleri som tänkande – ett samtal mellan Hanna Sjöstrand och Hertha Hanson
14.30 Måla ett träd – Hanna Sjöstrand leder en workshop, vi målar enligt instruktioner
16.30 Bubbel ¬¬– vi avslutar med bubbel

Hanna Sjöstrand är född i Karlskoga, utbildad på Konsthögskolan i Malmö och sedan ett flertal år boende i Oslo. Sjöstrand arbetar med ett konceptuellt måleri där måleriet används som ett redskap för att tänka kring frågor om vem människan är, varifrån tittar hon, hur utövar hon våld (eller kultur) och vem är hon i relation till naturen?Sjöstrand har ställt ut runt om i Norden, bland annat på Black Box Teater och Kunstnerernas Hus i Oslo och Kohta i Helsingfors.

Varmt välkomna på vernissage den 6 maj och att under våren strosa förbi vårt fönstergalleri!

Utställningen görs med stöd av Kulturrådet och Region Värmland.

Läs mer