Kolonins fönstergalleri 24 aug – 2 okt
Det spelar nog roll, vad ögonen har att vila på utanför kontorsfönstret, eller vad som kantar vägen till arbetet. Hur ska någon förstå vikten av forsdimma, om minnet av fukten mot huden, eller upplevelsen av en dånande fors inte finns?
Frågor tvingar sig på om de stora besluten, vem var ingenjören som räknade på energiutvinningen fors för fors? Hur ser arkitekturen ut som härbärgerar dessa stora beslut?
Projektet Forsdimma är en sorts sorgebearbetning över de forsar och vattenfall som en gång var. Sorg över att vi inte har några minnen över de vatten som dånat genom landskapen, att vi aldrig fått stå vid deras kant och imponeras. Vi har låtit våra vatten ledas om, dämmas upp och tvingas bort, ner under marken, genom turbiner och rör.
På Kolonin visas några komponenter som provar sambanden mellan arkitektur och natur, beslut och dess konsekvenser. Textilen i fönstret hänvisar till den meanderbård som prydde väggen bakom styrelsebordet i Adelcrantzska palatset i Stockholm, Vattenfalls första högkvarter. Filmen bakom visar ett av våra få fritt forsande vatten och den forsdimma som omger ett sådant vattenfall. En dimma som är helt avgörande för vissa delar i ekosystemet, så som för lilla laven här. Den Håriga skrovellaven är numera svår att finna, för dess livsrum i av forsdimma evigt fuktade omgivningar, byggs bort.
Anja Örn (f. 1972) bor och verkar i Luleå
Hennes arbeten utgår ofta från naturen, ibland i relation till hennes egen existens. I senare verk undersöks skärningspunkter där natur och industri möts med frågor om konsekvenserna av människans stora projekt i landskapet, var naturen börjar och slutar. Anja är en av del av Galleri Syster i Luleå.
Tomas Örn (f. 1976) bor och verkar i Luleå
Tomas arbetar med de industriella landskapen i norr och kollektiva föreställningar om natur och kultur. Konstnärligt intresserar han sig också för det offentliga rummet och hur maktordningar skapas och utmanas.
Anja och Tomas arbetar konstnärligt både tillsammans och med egna projekt. De ingår också i Norrakollektivet tillsammans med Fanny Carinasdotter med arbeten kring produktionens och utvinningens former i de norra landskapet.
Utställningen är del av Kolonins projekt Habitat, där vi genom olika konstnärliga uttryck och möten vill bearbeta existentiella frågor kring mänsklighetens och andra livsformers överlevnad. Projektet genomförs med stöd från Kulturrådet, Region Värmland och Region Norrbotten.