Susanne Lund Pangrazio – Klardrömmarna

Kolonins fönstergalleri 16 nov 2024 – 5 jan 2025

Välkomna på vernissage lördag 16 november kl 12.00 – 14.00
13.00 Samtal om måleri och måleriets processer mellan konstnären Susanne Lund Pangrazio och konstnären Carin Castegren som just nu är residenskonstnär på Konstskolan i Årjäng, Kyrkerud.

På Kolonin visar Susanne Lund Pangrazio ett urval av målningar som utforskar en plats i gränslandet mellan dröm och vakenhet. Klardrömmarna bor inom oss, de har gått i ide, de har rört upp damm genom feberyra, de har letat sig fram genom det allra första morgonljuset innan dagen blir verklig. Klardrömmarna dansar fram på våra näthinnor och vi går vilse på våra inre stigar där en snårskog av knäckta stammar, träsk och hägringar rymmer världar av liv, död, minnen och känslor.

Susanne Lund Pangrazio (f. 1983) är en konstnär numera baserad i Glava. Hon har en mastersexamen i fri konst vid Duncan of Jordanstone College of Art and Design, Skottland (2013) och hennes verk har visats på bl. a på Alma Löv Museum, Artbug Gallery, Los Angeles, Arusha Gallery, Edinburgh och Altán Klamova, Prag. Hon har tilldelats flera stipendier för sitt konstnärliga arbete, såsom Konstnärsnämndens arbetsstipendium och Värmlands Museiförenings Stipendium. Hennes verk finns representerade i samlingar i Sverige och utomlands. I sitt konstnärskap är hon intresserad av att utforska gränslandet mellan minnen och fantasier, med ett återkommande intresse av tid och förgänglighet.

Utställningen arrangeras i samarbete med Konstfrämjandet Värmland.

Kajsa G. Eriksson – SPRÄNGNING

Kolonins fönstergalleri 4 okt–13 nov

Fre 4 okt kl 15.30 Workshop Sandbräckans grus- och bergtäkt  
Fre 4 okt kl 17.30 Vernissage och samtal, Kolonin

Fre 4 okt kl 15.30 – 16.30 Workshop “Samtala med sten” i Sandbräckans grus- och bergtäkt https://maps.app.goo.gl/2BRjVHELGSTcfdBj9
“Samtala med sten” är en workshop där ett samtal med sten tar sin början. Konstnären Kajsa G. Eriksson tillsammans med Julie Shipp, geoarkeolog, introducerar tre stenar från tre olika platser som får berätta sin historia. Sedan bjuds deltagarna in att hitta sin egen sten i Sandbräckans grus- och bergtäkt och samtalet fortsätter gemensamt med de funna stenarna.

Kl 17.30 Vernissage med fortsatta samtal på Kolonin

I mars 2024 sprängs två portar i Järnbrott, Västra Frölunda. Det sker i mitt grannhus och i huset mitt emot. Sprängningarna beskrevs som gängrelaterade. Under samma period undersöker jag grönområdet bredvid husen som kallas Järnbrottsås. Åsen består av granit och har ett flertal bergtäkter från olika tidsepoker, flera stensättningar och gravar från yngre järnåldern av arkeologiskt intresse.
Skogspartiet är fullt av huggen sten med spår av dynamithål. Under femtio- och sextiotalet stod det två bergkrossar på åsen och krossade sten dagligen, en av dessa stod precis vid vårt hus, där har nu polisen satt upp en övervakningskamera.

Utställningen visar tre nya verk:
“Täkt”, akvarell, 40 x 40 cm. Motivet föreställer en äldre bergtäkt på Järnbrottsås med tilläget av en sprängning som skedde då täkten blev till. Ordet täkt härstammar från verbet att ta, det är också samma ord som återfinns i ordet våldtäkt.
“På toppen av den dramaturgiska kurvan”, kolteckning, 21 x 21 cm. I berättelsens klimax sker något som ändrar världen i grunden, här finns ett tydligt före och efter, “a point of no return”. Dynamitens verkan är kraft, hastighet, våld och kaos. Alla i grannskapet talar om ljudet från sprängningarna som otvetydigt.
“Tomhet I”, installation, slagghögsbana i liten skala, akvarellmålning tecknad på rulle och bruten sten från Järnbrottsås. Jag har följt en obruten häll och genom att måla det jag ser har jag rört mig utmed åsens rygg. Om och om igen. De nu glömda bergkrossarna gav ifrån sig ett distinkt ljud som spred sig över fälten. En kraftig smäll, en riktningsändring, ett tomrum, en sprängning.

Kajsa G. Eriksson (f. 1965) är en platsbaserad konstnär med bas i Göteborg som utforskar lager av konflikt och läkande i landskap där natur, kultur och teknik möts. Utforskandet sker genom konstnärliga metoder som utförs enskilt eller tillsammans med andra. Konstnären tillverkar egen färg av platsspecfika pigment som sedan används för akvarellmåleri i fält och studio. På detta sätt kan geologisk tid och plats sammanfalla och både material och motivval kan kopplas direkt till en aktuell plats. Deltagarprocesser och olika typer av samarbeten har länge varit en del av Erikssons konstnärskap. 2013 startade hon Vague Research Studios tillsammans med interaktionsdesigner Lena Berglin. www.vrstudios.se Under 2022 utmynnade projektet “Teknikanvänding som ritual och motstånd” med stöd från Kulturbryggan i verket och filmen RITUAL, 55:00 min, (2022). LÄNK:
https://www.filmform.com/works/5683-ritual/
Konstnärens hemsida: https://kajsageriksson.wixsite.com/kajsageriksson

Workshop och utställning är en del av Kolonins projekt Habitat, där vi genom olika konstnärliga uttryck och möten vill bearbeta existentiella frågor kring mänsklighetens och andra livsformers överlevnad. Projektet genomförs med stöd från Kulturrådet och Region Värmland.

Kolonins årsmöte 2018

Välkomna till årsmöte för Kulturföreningen Kolonin 2018, söndag 18 februari kl 12-14.
Sedvanliga årsmötesförhandlingar och fika.
Motioner och nomineringar till årsmötet ska skickas till koloninarvika@gmail.com senast torsdag 8 feb. Alla medlemmar välkomna!

Dagordning: 
§1 Val av mötesordförande och mötessekreterare
§2 Val av justeringspersoner
§3 Fastställande av dagordning
§4 Fastställande av röstlängd
§5 Årsmötets behöriga utlysande
§6 Verksamhetsberättelse med ekonomisk redovisning
§7 Revisionsberättelse och fastställande av balansräkning
§8 Fråga om ansvarsfrihet för den avgående styrelsen
§9 Behandling av inkomna motioner och styrelsens förslag
§10 Val av ordförande
§11 Val av kassör
§12 Val av övriga ledamöter
§13 Val av suppleanter
§14 Val av firmatecknare
§15 Val av revisor
§16 Val av valberedare
§17 Mötets avslutande

Verksamhetsberättelse för 2017

Vem f-n är intresserad av konst?

Tycker du alla orättvisor i samhället är trist?
Drömmer du om att bli konstnär?
Eller är du kanske bara nyfiken på vad konst är?

Kolonin erbjuder dig som är mellan 16-25 år att vara medverkande i 10 st regelbunda träffar under våren 2018. Ger det sen mersmak är vi på.

Med start den 22 januari 2018.

Du kommer att få träffa konstnärer, göra workshops, gestalning i rum, samtala om konst, få översikt över den brokiga samtidskonstscenen och framförallt undersöka världen efter ditt behov.

 

Anmäl dig genom en epost:
koloninarvika@gmail.se

SEE YA!!

Rust never sleeps – Emma Hof Kenntoft

RUST NEVER SLEEPS
Emma Hof Kenntoft
Kolonins fönstergalleri 1 juli – 16 september
Vernissage lördag 8 juli kl 13.00

Kolonin introducerar Emma Hof Kenntoft som första konstnär i vårt ”Shooting Star Sommarfönster”. Sommarutställningen är vårt sätt att visa en lovande ung konstnär. Emmas experimentella användande av material och känslomässigt intensiva sätt att förhålla sig till rummet väckte vår uppmärksamhet under hennes utbildning vid Kyrkeruds folkhögskola.

Eftersom Kolonins fönstergalleri är tänkt som ett experimentellt och offentligt rum, en öppen plats för tankar snarare än ett konventionellt utställningsrum, bad vi Emma öppna upp sin arbetsprocess, och använda fönstret för att bygga en ny installation. Hon kommer att arbeta i fönstret från den 1 juli och fram till invigningen av utställningen lördagen 8 juli kl 13.00.

Inom kort kommer Emma att lämna Sverige för att ta nästa steg i sin utbildning vid konstskolan i Brighton. Med utställningen på Kolonin hoppas vi kunna ge henne en god start på hennes karriär.

***

Om RUST NEVER SLEEPS – Emma Hof Kenntoft
Mitt arbete handlar mycket om mina känsloprocesser; skräcken och mardrömmarna som jag möter i sömnen. Med olika material som jag finner omkring mig, beskriver jag vad som händer i mitt huvud. På långa promenader hittar jag material och inspiration. Omgivningarna, miljön, naturens skönhet och förstörelsen av jorden provocerar fram och inspirerar mitt sätt att göra konst. Vinden i träden, doften av en regnig dag. Musik. Insekter och små växter. Jag gräver upp gammalt skräp som vilat i jorden i decennier. Jag använder mycket återvunnet material och återanvända föremål, och saker som andra människor har övergivit. På det här sättet gjuter jag åter liv i en död och glömd värld. Det handlar om en blandning av världens skönhet och grymhet. Om överlevnad och vad vi gör för att överleva. Det handlar om kärlek och hat och nattens djupa mörker. Jag är en krigare, och mina rädslor är mina fiender.

Bokcirkel på Kolonin

”Arvika goes sci-fi” har fått ännu en avknoppning i en bokcirkel, där vi börjar med att läsa ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” av Johannes Anyuru. Välkomna att sommarläsa med oss. Första träffen är söndag 23 juli kl 19.00.