Kajsa G. Eriksson – SPRÄNGNING

Kolonins fönstergalleri 4 okt–13 nov

Fre 4 okt kl 15.30 Workshop Sandbräckans grus- och bergtäkt  
Fre 4 okt kl 17.30 Vernissage och samtal, Kolonin

Fre 4 okt kl 15.30 – 16.30 Workshop “Samtala med sten” i Sandbräckans grus- och bergtäkt https://maps.app.goo.gl/2BRjVHELGSTcfdBj9
“Samtala med sten” är en workshop där ett samtal med sten tar sin början. Konstnären Kajsa G. Eriksson tillsammans med Julie Shipp, geoarkeolog, introducerar tre stenar från tre olika platser som får berätta sin historia. Sedan bjuds deltagarna in att hitta sin egen sten i Sandbräckans grus- och bergtäkt och samtalet fortsätter gemensamt med de funna stenarna.

Kl 17.30 Vernissage med fortsatta samtal på Kolonin

I mars 2024 sprängs två portar i Järnbrott, Västra Frölunda. Det sker i mitt grannhus och i huset mitt emot. Sprängningarna beskrevs som gängrelaterade. Under samma period undersöker jag grönområdet bredvid husen som kallas Järnbrottsås. Åsen består av granit och har ett flertal bergtäkter från olika tidsepoker, flera stensättningar och gravar från yngre järnåldern av arkeologiskt intresse.
Skogspartiet är fullt av huggen sten med spår av dynamithål. Under femtio- och sextiotalet stod det två bergkrossar på åsen och krossade sten dagligen, en av dessa stod precis vid vårt hus, där har nu polisen satt upp en övervakningskamera.

Utställningen visar tre nya verk:
“Täkt”, akvarell, 40 x 40 cm. Motivet föreställer en äldre bergtäkt på Järnbrottsås med tilläget av en sprängning som skedde då täkten blev till. Ordet täkt härstammar från verbet att ta, det är också samma ord som återfinns i ordet våldtäkt.
“På toppen av den dramaturgiska kurvan”, kolteckning, 21 x 21 cm. I berättelsens klimax sker något som ändrar världen i grunden, här finns ett tydligt före och efter, “a point of no return”. Dynamitens verkan är kraft, hastighet, våld och kaos. Alla i grannskapet talar om ljudet från sprängningarna som otvetydigt.
“Tomhet I”, installation, slagghögsbana i liten skala, akvarellmålning tecknad på rulle och bruten sten från Järnbrottsås. Jag har följt en obruten häll och genom att måla det jag ser har jag rört mig utmed åsens rygg. Om och om igen. De nu glömda bergkrossarna gav ifrån sig ett distinkt ljud som spred sig över fälten. En kraftig smäll, en riktningsändring, ett tomrum, en sprängning.

Kajsa G. Eriksson (f. 1965) är en platsbaserad konstnär med bas i Göteborg som utforskar lager av konflikt och läkande i landskap där natur, kultur och teknik möts. Utforskandet sker genom konstnärliga metoder som utförs enskilt eller tillsammans med andra. Konstnären tillverkar egen färg av platsspecfika pigment som sedan används för akvarellmåleri i fält och studio. På detta sätt kan geologisk tid och plats sammanfalla och både material och motivval kan kopplas direkt till en aktuell plats. Deltagarprocesser och olika typer av samarbeten har länge varit en del av Erikssons konstnärskap. 2013 startade hon Vague Research Studios tillsammans med interaktionsdesigner Lena Berglin. www.vrstudios.se Under 2022 utmynnade projektet “Teknikanvänding som ritual och motstånd” med stöd från Kulturbryggan i verket och filmen RITUAL, 55:00 min, (2022). LÄNK:
https://www.filmform.com/works/5683-ritual/
Konstnärens hemsida: https://kajsageriksson.wixsite.com/kajsageriksson

Workshop och utställning är en del av Kolonins projekt Habitat, där vi genom olika konstnärliga uttryck och möten vill bearbeta existentiella frågor kring mänsklighetens och andra livsformers överlevnad. Projektet genomförs med stöd från Kulturrådet och Region Värmland.